Invitaţie la LECTURĂ
Ne-am obişnuit să asociem verbul a A CITI cu substantivul CARTE, în virtutea fie a unei inerţii, fie a unei tradiţii de câteva secole, fără a avea însă în vedere că nu întotdeauna cărţile au avut forma pe care o au azi. Vechile papirusuri, suluri aşezate în rafurile Bibliotecii din Alexandria şi din Pergam, scrierile pe piele sau pe tăbliţe de piatră sau ceară, paginile marii galaxii Guttemberg şi fluidele pagini de pixeli ale vremurilor mai noi sunt doar avataruri concrete ale TEXTULUI.
Pânza pictată şi semnele de circulaţie, structurile miraculoase ale imaginii poetice şi derularea epică a himerelor de litere pe ecranul fosforescent al minţii noastre, toate implică verbul a citi şi relaţia misterioasă a minţii omeneşti cu SIMBOLUL. Mai mult, a interpreta, a descifra, a descoperi dincolo de LITERĂ (semnificant) un sens interior, un gând şi o pulsiune vie a înţelegerii, un SENS, o emoşie, un sentiment (semnificat) reprezintă marea AVENTURĂ a CUNOAŞTERII. În jocul acesta triadic dintre IMAGINE (litera semn), LOGOS (sens, emoţie, idee) şi COSMOS se desfăşoară singura experienţă palpitantă o OMULUI, cea a înţelegerii şi a libertăţii noastre.
Prin urmare, invitându-vă să citiţi cărţi, nu contează ce format ar avea acestea, vă invit de fapt, nu în primul rând la a vă forma un vocabular şi o exprimare corecte, şi aceasta, desigur, cât mai ales la a descoperi sufletul omenesc în infinitul său şi cosmosul în bogăţia lui inepuizabilă. Vă invit să faceţi din lectură o formă MAJORĂ de cunoaştere a LUMII şi a SINELUI. Numai atunci pe planeta noastră omenirea va fi mai bună, reflexivă, mai tolerantă şi mai frumoasă.
Prof. Elena Drăghiceanu
Bibliografie şcolară obligatorie: Clasa a IX–a,
Clasa a X–a,
Clasa a XI–a,
Clasa a XII–a
Bibliografie suplimentară: Lecturi esenţiale din literatura universală
Cursuri opţionale:
Clasa a XI–a: DEZBATERE. ORATORIE. RETORICĂ
Clasa a XII–a: EPOCI ŞI CURENTE CULTURALE
Campanie de motivare a învăţării: aici